Besök den nya kulturvågens huvudstad: Tokyo

Besök den nya kulturvågens huvudstad: Tokyo

Den japanska kutluren har i allt större utsträckning fått inflytande över västvärlden. Vi har börjat äta japansk mat – inte minst sushi har blivit mycket populärt de senaste åren, inom film och serie har mangastilen slagit igenom på allvar och samurajer och kampsport har blivit något som fascinerat hela västvärlden. Under ett par hundra år lät Japan och Tokyo sig inspireras och influeras av västvärlden – framförallt av USA. Detta främst efter andra världskriget då USA besegrade Japan och ockuperade landet. Men de senaste decennierna har det börjat vända – och idag tar vi mer och mer intryck av Japans kultur; en trend som troligen precis bara börjat.

Tokyo hette från början Edo och har sina rötter från mitten av 1400-talet. På den tiden var Kyoto Japans huvudstad och det var där kejsaren bodde. När shogunatet föll under andra halvan av 1800-talet skapade kejsaren en ny huvudstad av Edo och döpte den till Tokyo – som betyder ”Den västra huvudstaden”. Den östra huvudstaden var då Kyoto – men det var Tokyo som formellt blev Japans nya huvudstad.

1900-talet var en lång rad av katastrofer frö Tokyo. 1923 inträffade en jordbävning som tog livet av 143 000 människor och under andra världskrigets bombningar utrotades nära hälften av stadens invånare.
Efter andra världskriget gick det dock bättre för staden. 1964 stod Tokyo värd för sommarolympiaden. Under 70-talet tog befolkningstillväxten fart när människor flyttade in från landet till den stora huvudstaden. Idag är Tokyo en av världens största städer med en av de starkaste ekonomierna – och tillväxten verkar fortsätta.

Om du vill besöka Tokyo och lära känna vaggan till den kultur som nu växer sig starkare i världen kan du hitta billiga flygresor på Billiga flygresor. Här hittar du en sökmotor som letar igenom 600 flygbolag och 30 olika resebyråer.

London
Madrid
Malmo
Moscow
Munich
Milan

Related posts:

  1. Besök Barcelona
  2. Följ historiens vingslag i London