Budapest blodiga historia

Eichmann anländer till Budapest
Adolf Eichmann betraktas av många som en av de ondaste människorna som någonsin levat. Han var i realiteten arkitekten bakom förintelsen och hans administrativa geni gjorde dess omfattning möjlig. Han administrerade så att 6 miljoner judar kunde transporteras genom Europa och gasas ihjäl i ugnarna. Själv såg han sig endast som en tjänsteman som lydde order. Detta hindrade dock inte att han 15 år efter krigsslutet infångades, ställdes inför rätta i Israel och dömdes till döden.

men 1944 var han fortfarande i full färd med sitt verk.
Ungern var inledningsvis allierade med nazityskland i kriget, men var motsträviga med att skicka sina judar till förintelseläger. När det gick upp för tyskland att Ungern var på väg att dra sig ur kriget och inte tänkte skicka några judar invaderade de landet.

I mars 1944 var Ungern således ockuperade av nazityskland och Adolf Eichmann anlände till Budapest för att administrera den största deportationen i förintelsens historia. Ungerns över en miljon judar skulle samlas ihop, sättas på tåg och skickas till gaskamrarna i Polen. Eichmann visste inte då att kriget skulle vara förlorat ett år senare och att han i januari 1945 skulle tvingas lämna staden. Men vid det laget hade han nästan hunnit klart det han kommit för. 900 000 judar deporterades under de 10 månader han fanns i Budapest. Personer som Raoul Wallenberg gjorde allt de kunde för att hindra honom. Och även om Raoul Wallenberg gjorde en fantastisk insats som fått eftervärlden att hylla honom som hjälte, var det bara en liten droppe som räddades.

Om du är intresserad av denna del av Europas historia finns det mycket att se och uppleva i Budapest. Framförallt på museet House of Terror. Gå in på hotell-budapest.se och hitta ditt ideala boende, res dig och börja förkovra.

Related posts:

  1. Se det mörkaste i det ljusaste – förintelsen bland de svajande palmerna