Christiania – en frizon i Köpenhamn

Christiania – en frizon i Köpenhamn
Allt sedan starten har området Christiania i Köpenhamn varit en omstridd fråga.
Från början var det militären som förvaltade området, men i slutet av 60-talet lades verksamheten ner och de 34 hektaren stod oanvända. Några hundra människor rev ner planket runt området och tog sig in och ockuperade stadsdelen. Försvarsministern – som var högsta ansvarig för området – valde att inte köra ut dom utan bestämde, tillsammans med sittande regering, att låta ockupanterna stanna där som ett socialt experiment.

Men snart kom det en borgerlig regering till makten och de ville genast köra bort Christianierna med argumentet att det var en gro-yta för droghandel. Detta var i och för sig sant. Cannabis var accepterat i Christiania från start. Men snart började tyngre droger florera och Christianierna själva tog tag i problemet och portade allt som hade med tyngre droger att göra. Men försäljning och användning av cannabis fortsatte öppet.

Under de 40 år som Christiania existerat har området varit mer eller mindre självstyrande. De har haft ett stort folkligt stöd som hindrat olika regeringar att kasta ut dem. Dock har deras frihet inskränkts mer och mer under årens lopp och även om cannabisförsäljning inte säljs lika öppet så existerar det än. Sittande regering vill slå igen stället, riva husen och bygga bostadsrätter – men Christianierna förhandlar om att få köpa loss området och fortsätta som de tidigare har gjort.

Fridsamhet, solidaritet och ekologiskt leverne har alltid varit självklarheter i Christiania. Inga direkta lagar har rått – även om man varit överens om att förbjuda tunga droger, våld, vapen och handel med fastigheter. Alla medborgare har medbestämmande rätt kring alla beslut.

Om du vill besöka Christiania och njuta av stämningen – när den ännu finns kvar – kan du gå in på hotell-köpenhamn.se och via sökmotorn leta hotell som ligger nära.

Related posts:

  1. Åk buss till Köpenhamn