En ny kaffekultur med espressomaskiner

En ny kaffekultur
I Sverige har vi i många år haft en väldigt intensiv och nära relation till kaffet. Skämtsamt har kaffet kallats både Sveriges nationalrätt och en mänsklig rättighet. Svenskar blir griniga när de inte får sin kopp kaffe efter maten eller på fikapausen. Gärna med en kanelsnäcka eller en vetelängd.
I och med att den Italienska espressokulturen nått Sverige har kaffekulturen fått ett uppsving och förändrats. Överallt dyker nya coffeshops upp och de vanliga caféerna har skaffat sig mer eller mindre exklusiva espressomaskiner och utbildat sin personal att hantera dem på bästa sätt.
Även hemmabruket av espressomaskiner har ökat. Det är oftast en betydligt högre kostnad kopplad till att skaffa sig en espressomaskin än en vanlig kaffekokare – men många tycker det är värt det.

Espresso fick inte sitt riktiga genomslag i världen förrän pistongpumpen uppfanns 1938. 1946 användes pistongpumpen för första gången i en maskin med syfte att brygga espressokaffe och ytterligare 15 år senare fick espressomaskinen sitt kommersiella genomslag.
Idag är espressokulturen i vitt bredd och i denna kaffesorts vagga – Italien – är en kopp espresso om morgonen idag en självklarhet. Där kan också drickas någon form av capuccino eller kaffe latte på förmiddagen – men aldrig efter lunch. Espresso är inget man dricker längre in på dagen. Ser man någon i Italien drickandes en espresso efter lunch är det säkerligen en turist.
I Sverige har vi inte följ den trenden. Här kan man dricka espresso när som helst på dagen och ända in på kvällen.

www.espressoinfo.se kan du läsa mer om espressots ursprung och den kultur som växt upp i anslutning till detta. Du kan även läsa om hur du tillverkar ditt eget espressokaffe och vad du bör tänka på när du använder din espressomaskin. Sidan innehåller många välskrivna artiklar som är både lättlästa och informativa.

No related posts.