Galna kejsare i Rom

Galna kejsare i Rom
Numer har Italiens ledare titeln konseljpresident, en titel som just nu besitts av Silvio Berlusconi. När man hör om allt som händer kring denne president förs ens tankar osvikligt till det gamla romarriket och de galna kejsare som på den tiden styrde landet.

Tiberius (42 f.kr – 37 e.kr) regerade under den tid Jesus vandrade runt i Judeen och spred sina ord om kärlek och medmänsklighet. Tiberius spenderade samtidigt sin tid med stora perversa fester på sin resident i Capri. Tiberius efterträddes av Caligula (12 – 41) som överträffade sin adoptivfar i galenskap genom att utnämna sin häst till Senat, ha en kärleksrelation till sin syster samt byta ut huvudena på alla stadens gudastatyer mot sitt eget. Vid något frustrerat ögonblick lär han ha sagt: ”Jag önskar att alla människor i Rom hade ett enda huvud, så jag kunde hugga av det.” Efter att Caligula mördats av sina egna livvakter tillsattes den stammande, haltande och sjuklige historikern Claudius (10 f.kr – 54 e.kr) till kejsare. I sällskapet var han oerhört timid och rekorderlig och visade sig vara en bra administratör. Däremot överträffade efterträdaren Nero (37 – 68) sina föregångare med hästlängder. Inte minst då han år 64 beordrade en brand som förstörde stora delar av Rom. 68 startade ett uppror mot honom som han bemötte med att ta livet av sig med orden: ”Vilken konstnär går inte förlorad i mig”.
Efter Nero tog andra över på löpande band. År 69 avlöste inte mindre än 4 olika kejsare varandra.

Vill du lära dig mer om Romarriket och dess galna kejsare bör du resa till Rom, ta in på ett hotell och vandra längs gatorna och förkovra dig. Du hittar bra hotell i Rom på hotell-rom. Använd deras sökmotor för att leta fram det hotell i Rom som passar dig bäst.

No related posts.